Aktivnosti Vijeća crnogorske nacionalne zajednice Splitsko-dalmatinske županije


1. U cilju očuvanja, razvoja, promicanja i iskazivanja svog nacionalnog i kulturnog identiteta, Vijeće crnogorske nacionalne manjine Splitsko-dalmatinske županije će:

a) Inicirati i pomoći - izdavačku, kulturnu, knjižničku i znanstvenu djelatnost, u okviru aktivnosti i rada Zajednice Crnogoraca Split.
b) Aktivno se uključiti u organizaciju i realizaciju obilježavanja značajnih datuma i događaja iz crnogorske povijesti i tradicije, kao i prezentiranju građanima grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, dostignuća crnogorske kulture i stvaralaštva, kako povijesnih tako i suvremenih.
c) Posebno se angažirati u uspostavljanju i održavanju veza s Crnom Gorom i institucijama crnogorske države koji obavljaju djelatnosti: odgoja, obrazovanja, znanosti, kulture, kao i izdavačke i humanitarne djelatnosti. Osigurati iz Crne Gore prijem novina, časopisa, knjiga, filmova, videokazeta, nosača zvuka, koji će se koristiti za potrebe splitske udruge Crnogoraca i njenih članova.
d) Vijeće će osigurati aktivniju ulogu splitskoj udruzi Crnogoraca u stvaranju i kreiranju programa namijenjenih nacionalnim manjinama, na radiju i televiziji, kao i pravovremenu informaciju u navedenim medijima o djelovanju Vijeća. Angažirat će se na obavljanju djelatnosti javnog priopćavanja ( izdavanja novina, emitiranja radijskog programa ).
e) Predlagati Skupštini Splitsko-dalmatinske županije i njenim tijelima, kandidate pripadnike crnogorske nacionalne manjine za Skupštinu i skupštinska tijela.
f) Štititi dignitet i dostojanstvo svakog pripadnika crnogorske nacionalne manjine, a na taj način i dignitet crnogorske nacije i države u cjelini.
g) Štititi dignitet i dostojanstvo Republike Hrvatske i njenih organa.

2. U koordiniranju aktivnosti s ostalim vijećima crnogorske nacionalne manjine u ostalim gradovima i općinama u Županiji, ovo Vijeće će:

a) Predlagati Skupštini Splitsko-dalmatinske županije i njenim tijelima, mjere za unapređivanje položaja crnogorske nacionalne manjine u Županiji. Davati prijedloge općih akata. Isticati kandidate za županijska tijela. Tražiti obavijesti o svakom pitanju koje će se raspravljati, a tiče se nacinalne manjine i sl.
b) Inicirati formiranje koordinacije vijeća crnogorskih nacionalnih manjina, kako bi mogli usuglasiti pitanja iz svoje nadležnosti i realizirali prava iz članka 31. Ustavnog zakona.


Program Vijeća crnogorske nacionalne manjine Splitsko-dalmatinske županije

VIJEĆE CRNOGORSKE NACIONALNE MANJINE SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE
21000 Split, Vukovarska 59, tel. 385 21 771 533

PROGRAMA RADA VIJEĆA CRNOGORSKE NACIONALNE MANJINE 
SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE ZA 2014.g.Nastojeći ostvarivati svoj osnovni cilj - očuvanje identiteta crnogorske nacionalne manjine i njenih nacionalnih obilježja, kao i osigurati njezin položaj brigom o ostvarivanju manjinskih prava predviđenih Ustavom Republike Hrvatske, Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i međunarodnim zakonima, Vijeće crnogorske nacionalne manjine Splitsko-dalmatinske županije će prvenstveno djelovati na području politike (ostvarivanje političkih prava), povijesti, tradicije i nacionalnih specifičnosti. U tom okviru, kroz povijesne teme, aktualnu politiku te čuvajući nacionalni identitet, Vijeće crnogorske nacionalne manjine Splitsko-dalmatinske županije smatra najpogodnijim načinom to ostvariti učešćem u radu Gradske skupštine Grada Splita u donošenju odluka o zajedničkom življenju u Splitsko-dalmatinskoj županiji i rješavanjem pojedinačnih slučajeva koji se tiču ostvarivanja manjinskih prava; obilježavanjem nacionalnih praznika; realizacijom pojedinih znanstvenih projekata; tribinama i izdavačko- informativnom djelatnošću. Ulaskom Republike Hrvatske u EU (srpanj 2013.) Vijeću je otvoren i dodatni prostor djelovanja, samostalno i kroz koordinaciju, kao naš doprinos svemu onome što Hrvatska unosi u EU kao multietnička i multikulturalna zajednica.


Program Vijeća crnogorske nacionalne manjine Splitsko-dalmatinske županije za 2014. godinu ostvarit će se kroz sljedeće aktivnosti:

OBILJEŽAVANJE NACIONALNIH PRAZNIKA

Pitanje očuvanja nacionalnog identiteta crnogorske nacionalne manjine u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostaje jedan od prioritetnih zadataka Vijeća, što nameće i obavezu učešća članova Vijeća u manifestacijama Petrovdana, Dana nezavisnosti, Dana državnosti i Lučindana koje organizira Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Koordinacija vijeća crnogorske nacionalne manjine na području Republike Hrvatske tako što bi Vijeće sudjelovalo u organizaciji i snošenju dijela troškova prema planu.

1. Dan nezavisnosti Crne Gore

Dan nezavisnosti 21.5. utemeljen je odlukom Skupštine Crne Gore, kao datum kada su građani Crne Gore na referendumu 2006. izglasali njenu nezavisnost. Temeljem odluka referenduma Crne Gora je kasnije postala i međunarodno priznata država. Datum će biti prigodno obilježen u organizaciji Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada, odgovarajućim programom.

2. Petrovdan

Petrovdan u tradiciji crnogorskog naroda ima značajno mjesto kao datum kada se sastajao CRNOGORSKI ZBOR, oblik svojevrsne narodne skupštine na kojem su se birali vladike i vladari Crne Gore; na kojem su se donosile sudbonosne odluke rata i mira; na kojem su se donosili zakoni i postavljali temelji moderne državne vlasti. Prvi dokumenti o CRNOGORSKOM ZBORU datiraju još od XI. stoljeća. Ovaj datum se obilježava tradicionalnom manifestacijom Petrovdanski sabor Crnogoraca, u okviru kojeg se i obilježava i slavi 13. srpnja 1941. - Dan antifašističkog općenarodnog oružanog ustanka crnogorskog naroda.

3. Dan državnosti

Dan državnosti 13. srpnja je utemeljen Odlukom Skupštine Republike Crne Gore 12. 7. 2004. kao datum kada je na Berlinskom kongresu 1878. Crna Gora dobila međunarodno priznanje, i datum iz 1941. kada je u Crnoj Gori došlo do općenarodnog oružanog ustanka protiv fašizma jedinstvenog u tadašnjoj Europi..

4. Lučindan

Lučindan je u tradiciji crnogorskog naroda vezan uz ime Petra I Petrovića Njegoša, vladike i gospodara Crne Gore, poznatijeg u narodu kao Sv. Petar ili Petar cetinjski čudotvorac, koji se smatra utemeljiteljem novovjekovne države Crne Gore. Umro je 31.10.1830. godine na dan Sv. Luke (po julijanskom kalendaru), a četiri godine kasnije (1834.) proglašen je za sveca. Manifestacija se odvija pod nazivom Lučindanski susreti i već tradicionalno odvija u Zagrebu.


ZAJEDNIČKI PROGRAM KOORDINACIJE VIJEĆA CRNOGORSKE NACIONALNE MANJINE NA PODRUČJU REPUBLIKE HRVATSKE

Aktivno sudjelovanje u radu Koordinacija vijeća crnogorske nacionalne manjine na području Republike Hrvatske je značajan dio programskog djelovanja Vijeća.

Koordinacija je registrirana u Registar vijeća, koordinacija i predstavnika nacionalnih manjina pa će i u 2014. utvrditi svoj program rada i djelovanja. Vijeće će sufinancirati dio troškova rada Koordinacije.Kontaktirajte nas

ZAJEDNICA CRNOGORACA SPLIT

 

Vukovarska 59,  21000 Split Hrvatska (Croatia) 

 

++385 (0) 21 771 533

 

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.