29.05.2016. IZLET NA PLITVIČKA JEZERA

Posjetili smo Plitvička jezera i uživali u netaknutoj prirodi.

Nedjelja, 29. Maj, idealan dan za četrdeset Crnogoraca, Crnogorki i prijatelja Crne Gore da se upute autobusom na Plitvička jezera. Početak jednodnevnog izleta je započeo u ranim jutarnjim satima na već poznatoj Sukojišanskoj. Koordinatorica izleta a ujedno i članica Zajednice Srđana Peričić, po struci turistički vodič, ostvarila je izlet uspješnim i ispunila sva očekivanja.  Jutarnja kava ispijena je na odmorištu Krka s kojeg se protezao predivan pogled na Skradin. Odmah pri ulasku u autobus mogle su se čuti prve riječi crnogorskih pjesama koje su nas pratile sve do odredišta. Prije samog dolaska, na zvučnicima smo čuli glas naše Srđane koja nam je rekla nekoliko zanimljivih podataka o Jezerima te ispričala legendu: Prema legendi Plitvička su jezera nastala nakon velike suše. Ljudi, životinje i bilje, čeznuli su za kapljicom vode. Narod se molioi molio. Tada se u dolini pojavi Crna Kraljica sa svojom veličanstvenom pratnjom; ona se smilovala narodu i uz jak vjetar i grmljavinuna zemlju je konačno pala kiša. Kiša je padala tako dugo, dok razina vode nije narasla dovoljno, da oformi jezera.“

Na Plitvicama nas je dočekao vodič koji nas je iduća 4 sata upoznavao s ljepotama netaknute prirode. „Čudnovatim“ vlakićem penjali smo se na vrh Prošćanskog jezera usput promatrajući panoramu koja nas je već oduševila. Ne znajući što nas čeka, djeca, naši heroji, ali i oni stariji uspjeli su izdržati 7 kilometara drvenih mostića i šumskih puteva. Svaki slap, zelenilo, stijene, žubor vode, pjev ptica i krekretanje žaba jednostavno su bili melem za oči i simfonija za uši. Nakon malo duže šetnje i kratke vožnje brodom sjeli smo u restoran ispod gustih borova ispijajući još jednu kavu. Nismo mogli zaobići suvenirnicu u kojoj smo se počastili sladoledom ali i uspomenom – razglednicom. Čekajući dogovorenu satnicu okupljanja pred autobus, zbrajali su se dojmovi.

16 i 30. Polazak. Sunce kroz prozore još grije naša ozarena lica. Osvrnula sam se na naše heroje. Klonule glave, lagana muzika u pozadini, čuje se tek poneka riječ onih „najotpornijih“. Stajalište Krka, još jedna kavica. Sad su već svi budni i ponovo se čuje pokoja crnogorska i dalmatinska pjesma.

Stigli smo. Na zvučniku se još jednom čuje voditeljica putovanja, naša Srđana koja nas pozdravlja. A Predsjednica Zajednice Nataša Gerželj u ime svih izletnika zahvaljuje voditeljici i vozaču na predivnom danu i poziva sve prisutne na nastavak putovanja u Crnu Goru u lipnju.

Kontaktirajte nas

ZAJEDNICA CRNOGORACA SPLIT

 

Vukovarska 59,  21000 Split Hrvatska (Croatia) 

 

++385 (0) 21 771 533

 

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.