20.05.2016. 10 GODINA OBNOVE NEZAVISNOSTI CRNE GORE

Jubilej 10 godina obnove nezavisnosti i hiljadu godina državnosti Crne Gore obilježen je 20.05. u prostorijama Zajednice Crnogoraca Split. Proslava je započela himnama Republike Hrvatske i Crne Gore te snimkom Predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića kada se prije 10 godina obratio građanima Crne Gore objavivši pobjedu i ponovnu nezavisnost.
Uz 60-ak Crnogoraca, Crnogorki i prijatelja Crne Gore svečanosti su prisustvovali Stručni referent za odnose s mladima, nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama grada Splita Hrvoje Matas, predstavnici slovenske, srpske i bošnjačke nacionalne manjine te predstavnici bošnjačkog Vijeća nacionalnih manjina u gradu Splitu.
Predsjednica Zajednice Nataša Gerželj pozdravila je sve prisutne, a ono što je u njenom govoru ostalo zapaženo: „drago mi je da je Crna Gora obnovila nezavisnost i slobodu za mog života...“. Osnivač Zajednice Borivoje Stevović proveo nas je kroz istoriju Crne Gore, kroz ratove i borbe, pobjede i poraze te nam ukazao značaj slobodne i neovisne matične nam države.
Izrecitirale su se pjesme najstarije Crnogorke u Splitu Zorke Šamadan „Moja Crna Gora“ (Lidija Leskur) i „Ja sam Crnogorka“ (Zorka Šamadan) te pjesma „Oda Crnoj Gori“ Milunke Medojević iz Umaga (Ljubica Katić). Oj svijetla majska zoro, Niđe nebo nije plavo, Leti leti bijeli golube, Oj Jelo, Jelice samo su neke od pjesama koje su se pjevale iz srca i duše crogoraca a zaigralo se i crnogorsko kolo.   
 

Kontaktirajte nas

ZAJEDNICA CRNOGORACA SPLIT

 

Vukovarska 59,  21000 Split Hrvatska (Croatia) 

 

++385 (0) 21 771 533

 

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.