26.04.2016. LIKOVNO - PJESNIČKA VEČER NENE SIMUNIĆA I ANĐELKE KORČULANIĆ "NA KRILIMA UMJETNOSTI"

Slikar i kantautor Neno Simunić i pjesnikinja Anđelka Korčulanić predstavili su u prostorijama Zajednice Crnogoraca Split svoja djela i talente zahvaljujući Koordinatorici kulturnog amaterizma Zajednice Blaženki Jukić kroz program „Crnogorci Splitu 2016“.

Prisutnima se zahvalila Predsjednica Zajednice Nataša Gerželj obraćajući pažnju na suradnju između ULKU Vlaho Bukovac koja je već drugu godinu vrlo intezivna.

            Neno Simunić uveličao je večer svirajući na gitari i pjevajući nekima već poznate riječi. Njegova tehnika slikanja je mnoge oduševila.

Već dugi niz godina prisutan je kao kantautor na glazbenoj sceni.

Sudionik je mnogobrojnih festivala (Split, Zagreb, Rogaška Slatina, Blato na Korčuli, Trogir, Večerima šansone, u sklopu zagrebačkog festivala a kasnije na međunarodnom festivalu Chansonfest, izvodeći vlastite skladbe (Krava, Tableta, Usamljeni putnik, Zašto, Vijesti, Isti svijet, Razbijen komadić života) i druge. Surađivao je sa brojnim glazbenim imenima (M.Došen, H.Hegedušić, D.Mlinarec) i održao mnogobrojne solističke koncerte diljem Hrvatske i izvan nje (Slovenija, Norveška, Italija). 1996. godine u izdanju Orfeja objavio je svoj prvi autorski CD. Dobitnik je 3 nagrade stručnog žirija na III festivalu šaljive pjesme u Blatu na Korčuli, čiji je sudionik od početka, za skladbu „Ljubav je...“.

Trenutno je koncertno aktivan sa svojom country grupom Westaste, diljem Hrvatske. Skladbe stilski pripadaju country-pop-rock-blues izričaju pod utjecajem B.Dylana, P.Simona, C.Stevensa, K.Kristoffersona i dr.). Dugogodišnji je član Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatske glazbene unije.

Neno Simunić kao slikar, autor je nekoliko samostalnih slikarskih izložbi. U tehnici ulja motivi su uglavnom pejsaži netaknute prirode. U početku je to bio realizam koji je vremenom krenuo ka impresonizmu, a autor je sad okrent uglavnom poluapstraktnom i apsraktnom slikarstvu s osobitim naglaskom na kolorit. U tehnici akvarela i grafike koji su često u kombinaciji, motivi su ženski aktovi smješteni u različite životne situacije s određenom simbolikom. Iako nema posebnih uzora, impresionizam mu je do danas ostao najomiljeniji slikarski pravac.      

            Anđelka Korčulanić je, recitirajući svoje pjesme postigla uspjeh jer su se prisutni mogli pronaći u nekoj od njih. Pjesme su iz života što je mnoge dirnulo.

Piše poeziju, kratke priče i pjesme za djecu, a pisati je počela u zreloj životnoj dobi na čakavici i književnom standardu. Član je Hrvatskog književnog društva, Rijeka, Jutra poezije, Zagreb i ULKU „Vlaho Bukovac“, Split.Učesnica je brojnih poetskih susreta u Hrvatskoj, ali i u svim zemljama nastalim raspadom Jugoslavije.

Izdala je tri zbirke poezije: „Stih u boji mora“, Naklada Bošković, Split 2012.god., „Stope u pijesku vremena“, Hrvatsko književno društvo, Rijeka, 2014. god. i „Na vihoru ljubavi“, Hrvatsko književno društvo, Rijeka 2015.god. Pjesme su joj objavljene u više od 50 zajedničkih zbirki u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Makedoniji. U zbirci makedonskih i hrvatskih autora „Od jedne do druge obale“, u zajedničkom izdanju Udruženja za književnost, kulturu i znanost Bran iz Struge i Hrvatskog književnog društva iz Rijeke, objavljene su joj pjesme prevedene na makedonski jezik.

Uvrštena je u Antologiju pjesnika 20. i 21. stoljeća, Književni klub „Branko Miljković“, Niš  i antologiju More mora, Studio moderna i Naklada Đuretić, Zagreb 2014. među najznačajnije hrvatske pjesnike koji su pisali o moru od 16. stoljeća do danas.

Kontaktirajte nas

ZAJEDNICA CRNOGORACA SPLIT

 

Vukovarska 59,  21000 Split Hrvatska (Croatia) 

 

++385 (0) 21 771 533

 

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.