19.03.2016. 15. GODINA ZAJEDNICE CRNOGORACA SPLIT - OBILJEŽEN DAN ZAJEDNICE

Petnaesta godišnjica osnivanja i djelovanja Zajednice Crnogoraca Split održana je 19.03.2016. godine u amfiteatru Multimedijalnog kulturnog centra na kojoj je prisustvovalo oko 300 Crnogorki, Crnogoraca i prijatelja Crne Gore među kojima i Predsjednik Gradskog vijeća Grada Splita Boris Ćurković, Pročelnica Ureda Grada Marina Protić, Savjetnica za odnose s mladima, nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama Marina Kuzmanić-Petreš, Predsjednik Nacionalne Zajednice Crnogoraca Hrvatske Danilo Ivezić, Predsjednik Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ Momčilo Rusić i Predsjednik Udruge bošnjačkih branitelja Splita Kadro Kulašin. 

Zbog spriječenosti da osobno prisustvuju manifestaciji isprike su uputili: Gradonačelnik grada Splita g. Ivo Baldasar, Počasni Konzul Crne Gore u Dubrovniku g. Borislav Maletić,  Pročelnik službe za kulturu, umjetnost i staru gradsku jezgru g. Siniša Kuko, član Savjeta za nacionalne manjine i Predsjednik Zajednice Makedonaca g. Angel Mitrevski.

Predsjednica Zajednice Crnogoraca Split Nataša Gerželj obratila se prisutnima:

„S osobitim zadovoljstvom Vas pozdravljam i drago mi je vidjeti Vas u ovolikom broju u ovoj prigodi kojom svečano obilježavamo 15 godina postojanja Zajednice. Stara crnogorska poslovica kaže: „Što ne možeš napraviti danas, nemoj ostaviti sa sjutra, već ostavi za preksjutra. Pa smo se vodili tom mudrom izrekom te se našli danas, umjesto 17.03. kad je 2001. održana svečana osnivačka sjednica. 15 godina nije malo. Uloženo je puno volje, želje, truda a bogomi i živaca. Iskreno se nadam da ćemo nastaviti ovakvim radom a g. Borivoje Stevović je uvijek govorio „Uvijek može bolje“. Istina je. Težit ćemo ka boljem. Potrebno je još više rada, organizacije i truda. Ali uz volju, želju i poziv našeg srca uspjet ćemo ostvariti cilj. A cilj je ostati zajedno, družiti se, pomagati i da svi zajedno budemo najbolji. Još jednom hvala što ste svojom nazočnošću dodatno uljepšali današnji dan.“

Osnivač i dugogodišnji Predsjednik Zajednice Crnogoraca Split Borivoje Stevović također je pozdravio prisutne te zahvalio svima koji su uveličali jubilej i vratio nas u 2001. godinu, u prve dane novoosnovanog društva:

„Svaki jubilej je značajan i bitan, a kad se slave jubileji to znači da je radnja uspjela i nadam se da će se nastaviti i dalje. 15 godina nije neki veliki period, ali je pokazatelj da smo napravili pravu stvar i da idemo dalje u širenje prijateljstva i druženja između Dalmacije i Crne Gore i Crnogoraca Hrvatske.“

U slavljeničkom programu nastupili su Pjevački zbor Makedonskog kulturnog društva „Makedonija“, Pjevački zbor Srpskog kulturnogdruštva „Prosvjeta“, Pjevački zbor Kulturnog društva Bošnjaka „Preporod“ i Pjevački zbor Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ iz Zagreba.

Uz domjenak koji je uslijedio, prisutni su nastavili pjevanjem crnogorskih pjesama do kasnih večernjih sati.

Članica Zajednice Crnogoraca Split Lidija Leskur poslala je čestitku na Facebook stranici Zajednice:

Uz čestitke za Dan Zajednice Crnogoraca u Splitu i proslavu istoga večeras u 18 h u Domu mladih, poklanjam svoju pjesmu:

TOPLE USPOMENE

Dva grada moje mladosti
Dvije države moje sadašnjosti
Jedan u kotlini brdovite Bosne
Drugi na strmini uz obalu Boke

Jednako su tople uspomene
Kad se vratim na svoje korijene
Bilo da je moja mila Boka
Ili da je ponosna mi Bosna

Stara jedna pjesma kaže
"Stani rijeko, Bugojno je"
Može li tko da ne voli
Grad moj Herceg Novi

Sada samo gost sam tamo
No svejedno, čekam samo
Kad priliku uhvatiti
Djetinjstvu se svom vratiti

Tko će krila da ti stavi
Ko djetinjstva sretni dani
Što te nose u visine
Vuku priče iz davnine

Lidija Leskur, 05.01.2009.god.

Kontaktirajte nas

ZAJEDNICA CRNOGORACA SPLIT

 

Vukovarska 59,  21000 Split Hrvatska (Croatia) 

 

++385 (0) 21 771 533

 

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.