29.02.2016. IZLOŽBA SLIKA GORANE MARTINOVIĆ

„U mom svijetu“ naziv je izložbe slika amaterske slikarice Gorane Martinović koju je organizirala Zajednica Crnogoraca Split u projektu "Crnogorci Splitu 2016" u suradnji s ULKU „Vlaho Bukovac“, a zahvaljujući Koordinatorici kulturnog amaterizma Zajednice Crnogoraca Blaženki Jukić.

Otvorenju izložbe, 29. Februara 2016. godine nazočilo je 40-ak crnogoraca, crnogorki i prijatelja Crne Gore. Predśednica Zajednice Nataša Gerželj je u uvodnoj riječi pozdravila sve prisutne te se zahvalila na promicanju kulture i aktivnostima u godišnjem programu Crnogorci Splitu 2016.

Večer je vodila Lidija Leskur koja je ujedno uljepšala večer čitajući najljepše stihove, a Marija Marita Radošević je svojim glasom uz gitaru napunila srca svim posjetiteljima.

Figura, oblik, lik, slika, prikaz čovjeka, jedna je od važnijih i prisutnijih tema likovnih umjetnosti. Još od paleolitika prikazivane figure životinja, ponekad kao alegorija ili personifikacija, su najstariji motivi likovnog izražavanja. (pećine Altamira, Lascaux ili Vilendorfska Venera).

Gorana Martinović svoje figure izdvaja iz slike, a lik je obično obojan toplim bojama i zasićenijim tonovima definiran konturom. Najjači fragment ovih figura je draperija koja obično na pozadini usredotočuje pogled promatrača. Draperija (franc. la drapeire – zastor) je tehnika složena u nabore na kojoj modulacijom postiže kretanje tkanine tako da osjećamo muskulaturu tijela. To postiže svjetlosnim vrijednostima što je jedno od osnovnih sredstava likovnog izražavanja odnosno element likovne kompozicije.

Površine koje veći dio svjetlosti reflektiraju imaju viši valer nego površine koje veći dio svjetlosti apsorbiraju. Primjenom valerske gradnje u plošnim likovnim tehnikama ostvaruje se iluzija trodimenzionalnosti likova i dubine prostora. U svom triptihu i diptihu suprostavlja smirene figure, nemir mora i vjetra, a ipak slika djeluje umirujuće i opušteno. Kontrast toplih i hladnih tonova likovno uspješno koristi u kompoziciji, kao da je naslikala svoju narav.

U stiliziranim portretima više pažnje poklanja sličnosti sa osobom, što opet postiže valerskom gradacijom, dok je pozadina slike koja je obično u hladnim tonovima slikana slobodnim potezima. Ponekad su neki djelovi slike teksturalni (sol, građevni sipljivi materijal) pa tako postiže gladak sjajan hrapav ili suh reljef te tako utječe na stanje površine.

Duško Aničić, prof.

Kontaktirajte nas

ZAJEDNICA CRNOGORACA SPLIT

 

Vukovarska 59,  21000 Split Hrvatska (Croatia) 

 

++385 (0) 21 771 533

 

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.